Kezdőlap Barangoló Ezt se hagyja ki a Vértesben: Földtani tanösvény

Ezt se hagyja ki a Vértesben: Földtani tanösvény

610
0

/Földtani tanösvény a volt bauxitbányában – Forrás:wikipedia, fotó:Amba/

A Vértesi Natúrparkban több tanösvény is található. Mindegyiket bemutatjuk, hisz (van, amelyik kísérővel, más pedig szabadon) látogathatók.

“A Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum bejárata előtti parkolóból induló ösvényen néhány méter séta után lélegzetelállító, leginkább holdbéli tájra hasonlító bányaudvarban találjuk magunkat. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő színek, rétegek és alakzatok.

A tanösvény útvonala a hullámosan változó felületű, vöröslő bányagödörben kalauzol végig bennünket, melynek északi-északnyugati oldalát magas bányafalak határolják. A korláttal szegélyezett sétaúton juthatunk fel a bauxitmező tetejére, ahonnan a bányagödör teljes egésze belátható. Megfigyelhetjük innen az oldalfalakról “lefolyó” bauxitos lejtőtörmeléket, mely alól itt-ott karbonátos tömbök bukkannak elő, az egykori trópusi karsztfelszínről árulkodó kisebb kúpszerű kiemelkedéseket (kőbörcöket) és a vetőfal jelenleg is tartó karsztosodási folyamatait jelző, furcsa alakú “harapásokat”. A kémiai reakciók következtében a bányafalakon kirajzolódik az egykori dús növényzet gyökérhálózata.

Emellett jól megfigyelhetjük az egymást követő, egyre fejlettebb növénytársulások harcát a sziklák meghódításáért, az életért. Szerencsés esetben utunkat végigkísérheti a házi rozsdafarkú és ritkábban a színpompás kövirigó tiszta, flótázó éneke.

Sétánk után érdemes betérnünk a múzeumba, amely a bányászati eszközök és a bányászat folyamatának bemutatásával állít emléket a valaha itt dolgozó bányászoknak.

A tanösvény szabadon látogatható, bejárásához füzet Csákváron, a Geszner-házban vásárolható.

INFORMÁCIÓ:

Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás
Információ:
GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. , 8080 Gánt, Hegyalja út 25.
Tel.: +36/20-989-3673 vagy 22/354-485
Nyitvatartás:
április 1-október 31-ig keddtől- vasárnapig 10-18 h
november 1- március 31-ig ZÁRVA”

Forrás:provertes.hu