Kezdőlap Hírek A Magyar Telekom gigabites hálózatot fejlesztett a Tatabányai járásban is

A Magyar Telekom gigabites hálózatot fejlesztett a Tatabányai járásban is

393
0

A Magyar Telekom átadta korszerű, optikai távközlési hálózatát a Tatabányai járásban. A hét települést érintő fejlesztés gigabites sebességű internetet, széles TV-csatorna választékot, többképernyős filmkölcsönzési lehetőséget, HD kép- és hangminőséget, valamint az interaktív tévézést teszi lehetővé több mint 6400 háztartás és vállalkozás számára. A vállalat a szélessávú vezetékes fejlesztéshez 94,21 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el korábban az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázat során a Széchenyi 2020 program keretében.

Az újonnan bekapcsolt települések optikával lefedett részén a Telekom extra gyors internetet kínál, az itt élők akár a – lakossági piacon ma elérhető legnagyobb – 2 Gbps sebességű[1] otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik. Rengeteg TV-csatorna, HD kép- és hangminőség, valamint több képernyőn is hozzáférhető filmkölcsönzés vált elérhetővé az új hálózaton, továbbá itt is használható ezentúl az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a MoziKlub és a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető, változatos online alkalmazások. A szélessávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik működésük, javul a versenyképességük.

A Tatabányai járásban az új optikai hálózat az alábbi településeken érhető el (a település egészén vagy annak részein): Gyermely, Héreg, Környe, Szomor, Tatabánya, Várgesztes, Vértesszőlős.

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen a Telekom optikai és kábelhálózata ma már összesen több 1,9 millió gigabites sebességű elérést kínál, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások több mint egyharmada számára elérhető a gigabites sebesség. Az optikai hálózat nyújtotta előnyök nemcsak a városokban élők számára elérhetők, hanem több mint 500 olyan településen is, ahol a lakosok száma 5000 fő alatti, sőt ennek több mint a fele 1000 lakos alatti kistelepülés. A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites hálózati képességet tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat – tájékoztatott a Magyar Telekom.

[1] A NET 2000/1000 díjcsomag esetében a kínált letöltési/feltöltési sebesség 2000/1000 Mbps. A garantált letöltési/feltöltési sebesség 300/50 Mbps. A maximális letöltési sebesség több eszköz egyidejű használatával érhető el.