Kezdőlap Hírek Ingyenes vizsgálatokkal várják a hölgyeket a nyílt női szűrőnapon

Ingyenes vizsgálatokkal várják a hölgyeket a nyílt női szűrőnapon

230
0

Ismét megrendezik a nyílt nőgyógyászati szűrőnapot március 7-én, szombaton 8 és 13 óra között Székesfehérváron a Család- és Nővédelmi Központban. A hölgyeket hagyományosan ingyenes vizsgálatokkal várják előzetes telefonos regisztráció alapján, a korlátozott létszám miatt érdemes minél előbb jelentkezni. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

„Eltelt egy év, ismét a nők hónapja következik, így újra megrendezzük a nyílt szűrőnapot, hogy kedveskedjünk a hölgyeknek. Komoly változás, hogy feljebb vittük a részvételi korhatárt. Olyan sokan dolgoznak még 60 éves kor felett is, hogy a felső korhatárt 65 évre változtattuk. Különösen kérjük, hogy akik nagyon régen vettek részt szűrésen, használják ki a mostani vizsgálati lehetőséget!”
– fogalmazott Östör Annamária egészségügyi tanácsnok.

Hozzátette, a tíz évvel ezelőtt bevezetett szűrőnappal sikerült elérni, hogy a nők sokkal egészségtudatosabban élnek, mint korábban, és nagyobb számban mennek el vizsgálatra a szűrőnapon kívül is. Aki szombaton nem jut el Család- és Nővédelmi Központba, az internetes bejelentkezés alapján bármikor felkeresheti az intézményt.

Dr. Gyuranecz Miklós
, a központ szakorvosa arról beszélt, hogy a vizsgálat a méhnyak, a méh és a petefészkek állapotának, szerkezetének a megítélésére szolgál. Ez azért fontos, mert a citológiai vizsgálat mellett sokszor fedeznek fel olyan elváltozásokat – például miómát –, melyekről a pácienseknek nincs is tudomásuk, ám további kezeléseket igényelnek.

A szakorvosok stagnálást tapasztaltak az elmúlt időszakban, Magyarországon évente 1100-1200 méhnyakrákos beteget fedeznek fel, közülük 400-450-en halnak meg a betegségben. A betegek döntően a 20-50 éves korosztályból kerülnek ki, köszönhetően a szexuális aktivitásnak, a partnerek gyakori váltogatásának és HPV fertőzöttségnek. A szűréssel el lehet érni, hogy a daganatos elváltozásokat korai, még gyógyítható stádiumban fedezzék fel. A legnagyobb gond, hogy a nők egy része ugyan rendszeresen megvizsgáltatja magát, nagy részük azonban ritkán, vagy csak akkor megy el orvoshoz, ha már nagy baj van. Amennyiben ez utóbbi két réteget sikerülne meggyőzni a szűrés fontosságáról, úgy néhány éven belül csökkenteni tudnák a halálozások számát. A szűrőnapot követően a citológiai vizsgálat eredménye 3-4 hét múlva készül el, akinél elváltozást tapasztalnak, azt kiértesítik.

A vizsgálatokra március 5-ig, csütörtökig 8 és 16 óra között lehet jelentkezni a +36 70 380 9512-es telefonszámon.
Elsősorban azokat a 25-65 év közötti nőket várják, akik még nem vettek részt szűrésen, vagy az előző vizsgálatuk óta 2-3 év eltelt. A helyszínen igénybe vehető vércukor-, koleszterin, vérnyomás- és csontsűrűségmérés is.

Forrás:OKK Fehérvár