Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A titok a gyümölcsben rejlik
Irigylésre méltó sikereket ért el két pálinkaversenyen is a környei Méri János, Lengyel Róbert és Haász József nevével fémjelzett vilmoskörte pálinka. Az ízletes párlat előbb Csákberényben, majd a Gyulai Pálinkafesztiválon aranyozta be a gazdák életét.

53 gazda rekordszámú, 163 mintával nevezett április közepén a Csákberényi Pálinkaversenyre, ahol a neves bírálók 32 arany, 40 ezüst és 22 bronz érmet osztottak ki. A környei Méri János, aki már hosszú évek óta sikerrel méreti meg magát a különböző versenyeken, három párlattal nevezett: a tramini szőlője és a rozmaringos alma pálinkája bronzminősítést ért el, a Lengyel Róberttel és Haász Józseffel közös vilmoskörtét viszont nemcsak, hogy arany minősítéssel díjazták, de az "Év pálinkája" és "Az év gyümölcse" különdíjat is elnyerte.

Így tehát igen bíztató előjelekkel futottak neki a környeiek az április végi 19. Gyulai Pálinkafesztiválnak, amelyen a faluból már több gazda várta a szakmai zsűri vakkóstolásának eredményét. Az idei Gyulai Pálinkafesztivál bérfőzetők és magánfőzők versenyében a nevezések száma túlszárnyalta a tavalyit, 850 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, sőt Szerbiából, Romániából és Izraelből is.

Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megméretésre, az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri, ezüstminősítést 171, bronzot 257 szerzett. Környéről idén nyolcan neveztek, és heten éremmel, érmekkel térhettek haza. Haász József négy párlata érdemelt ki bronzérmet, s a szintén rutinos versenyzők, Török Mihály és Lengyel Róbert pálinkái is bronzminősítést értek el, valamint Czigle Mihály, Czigle Tamás és Prekob György is bronz oklevelet vehetett át.

Méri János, aki már lassan másfél évtizede vesz részt a Brillante Pálinka- és Párlatversenyen, 2 bronz, 2 ezüstminősítést gyűjtött be, s mellé a Vilicseppek Vilmoskörte párlattal nemcsak, hogy aranyminősítést ért el, de kategóriájában a Champion minősítést is megnyerte.

A szakmai zsűri az értékelés során a párlatok ízét, illatát, textúráját, az összbenyomást és azt pontozta, hogy érezhető-e a mintán az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.

Méri János úgy véli, az eredmények őt igazolják, hiszen évek óta vallja: jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni. A körte mosása, válogatása során bizony nagyjából 200 kilót értékelt gyenge minőségűnek, s végül sikerült meggyőznie a két másik gazdát, hogy ne használják fel, aminek aranyérem és Champion díj lett a gyümölcse.

 

Salamon Gyöngyi írása

 

2018-05-04