Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tatabányai Tavaszi Fesztivál – ELMARAD!

március 20 @ 19:00 - április 4 @ 20:00

– ELMARAD!

Tatabányai Tavaszi Fesztivál 2020 – Két hét, 24 élmény

2020. március 20. – április 4.

Március 20-án veszi kezdetét az a művészeti nagyüzem Tatabányán, amelyet minden évben izgalommal teli várakozás előz meg. Találgatás, hogy a tartópillérként a Tavaszi Fesztiválra újra és újra visszatérő helyi művészeti csoportok mellet mely országosan és határainkon túl is ismert előadók csatlakoznak a kulturális erőltetett menethez, amelyet A Vértes Agorája vezényel.

Sűrű és változatos lesz a program ezúttal is, két hét leforgása alatt 24 alkalommal gazdagodhatnak páratlan élménnyel azok, akik jegyet váltanak a „fesztivál járatra”. A legkülönfélébb állomásokon kaphatnak kulturális töltetet az utazók, ráadásul a gyerekeket is élvezetes úticélok csalogatják: ebben az esztendőben az ifjúságot nem csak zenei program, hanem egy mesebalett is várja.

A felnőttek a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet csodálatos világában barangolhatnak, ahol olyan kiváló művészek lesznek az idegenvezetők, akiknek munkássága garancia a tartalmas, színvonalas időtöltésre.

Szabó Balázs Bandája gondoskodik a méltó nyitányról, majd a kórusfesztiválon az együtt éneklés varázsa lengi be az Agora nagytermét. Fülei Balázs zongorán bűvöli el közönségét, az irodalmi szekcióban Pajor Tamás lesz a „részlegvezető” Csendes Toll beszélgetőtársa.

A jazz muzsika a Tatabányai Black Diamond Big Band és vendégei, Pocsai Kriszta és Gyárfás István jóvoltából jut főszerephez, a Frenák Pál Társulat a táncművészet lenyűgöző, olykor zavarbaejtő nyelvén szól a nézőkhöz.

A szentendrei Vajda Lajos Stúdió alkotóinak tárlata a Kortárs Galériába csábítja a pusztán vizuális élményre éhezőket, a Hidas Quartett fiatal tagjai pedig a vonós hangszerek mesteri megszólaltatásával veszik ki részüket a minőségi szórakoztatásból.

József Attila gondolatait tolmácsolja prózában és dalban Jordán Tamás és Sebő Ferenc, a múzeum pedig egy válogatással csatlakozik a programsorozathoz. Visszatérő vendégek az Agorában a Snétberger Tehetségközpont tanítványai, akik 2020-ban a központi helyszín záró ”akkordjáért” felelősek.

A Földi Imre Sportcsarnokban a Gyöngyhajú Lány című ExperiDance produkcióval búcsúzik a Tavaszi Fesztivál, hogy 2021-ben újra változatos és színvonalas, újdonságokat rejtő kínálattal érkezhessen.

 

PROGRAM:

Március 20., péntek, 19:00

SZABÓ BALÁZS BANDÁJA – a fesztivál ünnepélyes megnyitója

A Vértes Agorája, nagyterem

Egy évtizede annak, hogy Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész (gitározik, hegedül és kavalozik) megalapította a folkos, poprockos, funkos – kamarazenével is flörtölő – zenekarát. A mély szövegeiről, egyedi hangzásvilágáról és összetéveszthetetlen karakteréről ismert zenei formáció megalakulása óta szinte minden évben jelentkezett egy-egy albummal: saját szerzemények, önfeldolgozás és megzenésített versek. Valamennyi a sikerre vitt, határbontó és műfajépítő ‘szabóbalázsbandája-megszólalással’ lopta be magát a közönség szívébe.

S most a banda megérkezik Tatabányára, hogy megnyissa – de sokkal inkább: berobbantsa – a Tavaszi Fesztivált!

 

Március 21., szombat, 9:30

XI. DALLAM REGIONÁLIS KÓRUSTALÁLKOZÓ

A Vértes Agorája, nagyterem

Kórusban énekelni – bizonyítottan pozitív hatású – különleges élmény. Ugyanakkor nagy fegyelmet és egymásra figyelést kívánó – s éppen ezért rendkívüli kohéziót létrehozó – tevékenység. Kodály Zoltán, a zenepedagógia világszerte ismert és követett alakja, a kóruskultúra hazai elemekre épülő ápolását is kiemelkedően fontosnak tartotta.

Egy ilyen élmény befogadása is örömteli. A kórusban megszólaló emberi énekhang semmi máshoz nem hasonlítható varázslatos hangszer benyomását kelti.

A Tavaszi Fesztiválnak minden évben részét képezi a Dallam Regionális Kórustalálkozó, ahol bárki átélheti ezt a felemelő élményt.

A program célja: bemutatkozási és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít a kórusok számára, valamint baráti és szakmai kapcsolatok kialakítására ad lehetőséget. A családias jellegű fesztivál nem verseny, de a rendezvény végén szakavatott zsűri összegzi a hallottakat, és kiemel néhány különösen magas színvonalú produkciót. Az értékelés után rendszerint különdíjak átadására is sor kerül. A fesztivál közös énekkel indul és zárul.

Szervező: Dallam Zeneiskola.

Zsűri: Stubendek István karnagy, a Concordia vegyeskar művészeti vezetője

 

Március 22., vasárnap, 18:00

OROSZLÁNKIRÁLY – a Silhouette Balett előadása

A Vértes Agorája, nagyterem

Az Oroszlánkirály történetét sokan zárták a szívükbe. A kis Simba arra született, hogy bölcs, jóságos és igazságos uralkodóvá váljék az állatok felett. Ám ehhez nagyon nehéz út vezet, miután – egy árulás következtében – árvává lesz, s elhagyni kényszerül otthonát. De aki királynak születik, az nem hátrál meg. Simba – új barátainak is köszönhetően – kalandokkal és veszélyekkel teli út során ismeri fel, hogy mi is az ő küldetése.

Ezt a szép történetet a mozgás nyelvén meséli el az oroszlányi Silhouette Balett Együttes.

 

Március 23., hétfő, 19:00

FÜLEI BALÁZS zongoraművész

A Vértes Agorája, nagyterem

Fülei Balázs fiatal zongoraművész iskoláit, tudományos fokozatát, díjait, koncertjeit, a formációkat, amelyekben játszott és játszik hosszan sorolhatnánk. Ez a szokás, és meg is található mindenhol, ahol csak felmerül a neve. Legpontosabban és abszolút tárgyilagosan saját weboldalán, az életrajz rovatban olvashatunk erről.

Az Agora amellett, hogy hagyománytisztelő, szeret új utakat keresni, időnkét formát bontani. Most is ezt tesszük, s leírjuk, hogy miért hívtuk Fülei Balázst az idei tavaszi fesztiválra, s miért örülünk olyan nagyon, hogy elfogadta felkérésünket. Egyszersmind ezért ajánljuk az Önök figyelmébe a koncertet, mert Fülei Balázs
– egyedi, bátor hang a komolyzene világában
– koncertjeinek jól megkülönböztethető karaktere van
– átütő színpadi jelenléte mellett is mindig érezni az embert
– kísérletező és inspiráló

Riga, Szófia, Helsinki, New York, Washington mellett Tatabányának – de a viszáki Pajtaszínháznak is – helyet szorított a naptárában

Program:

Debussy: Metszetek
Pagodák
Granadai este
Kertek az esőben

César Franck: Prelúdium, korál és fúga

Ludwig van Beethoven: f-moll (“Appassionata”) szonáta, Op. 57

Liszt Ferenc: Velence és Nápoly
Gondoliera
Canzone
Tarantella

Március 24., kedd, 18:00

UFO – NYITOTT REZERVÁTUM Pajor Tamással

A Vértes Agorája, Kortárs Galéria

A Tavaszi Fesztiválon is kinyílik a rezervátum. Csendes Toll az ünnepi alkalomra Pajor Tamást (Neurotic, Ámen) hívta vendégül. Az apropót Pajor új kötete a Haladó magyar adta.

„Biográfiám fellelhető itt-ott, ezért inkább arról írok, ki vagyok belül. Egy éhező, aki szomjazó. Egy népkutató, aki nem képmutató. Egy szívkutató, doktori fokozat nélkül. Egy kereső, aki jól kereső, és ez találó. Kis részben feltaláló. Egy fényfeltáró újságíró, a szellem újságában. Egy elveszett törzs megtalált tagja. Törzs, gárda nélkül. Törzs, vendég.”

(Pajor Tamás)

 

Március 25., szerda, 19:00

TATABÁNYAI BLACK DIAMOND BIG BAND – Vendégművészek: Pocsai Kriszta és Gyárfás István

A Vértes Agorája, nagyterem

A várost az ország “jazztérképére” helyező Tatabányai Black Diamond Big Band koncertje elmaradhatatlan része a Tavaszi Fesztiválnak.

A jazz éppen divatos fősodra mellett a műfaj gyökereit is mindig megmutató együttes a fesztiválra minden évben új programmal készül, s vendégművészekkel egészül ki. Idén az egyik legnépszerűbb magyar jazzénekesnő, Pocsai Kriszta és a műfaj nagyágyúival különböző formációkban fellépő és alkotó Gyárfás István (Gyafi) lép színpadra a big banddel.

A művésztanárokból, növendékekből és jazz zenészekből álló – több mint húsz éves – formáció hitvallása: a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, s közkinccsé tenni annak értékeit, a szakmai tapasztalatot pedig tovább adni a fiatal muzsikus generációnak.

Az együttes alapítója és vezetője: Ludányi Tamás

Művészeti vezető: Elek István

 

Március 26., csütörtök, 19:00

FRENÁK PÁL TÁRSULAT: BIRDIE

A Vértes Agorája, nagyterem

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet – hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? Repülés? Szárnyak? Kalitkák? Mi történik, ha a külvilág szembesít minket azzal, hogy a valóság, amelyben élünk, mégsem a közösség által valóságosnak ítélt realitás?

Az új kreációban a Frenák Pált hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író 1978-as, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon’s San Clemente című dokumentumfilmje szolgál inspirációul a koreográfus számára, és ahogy az tőle megszokott, az új produkció is izgalmas és egyedi térélményt kínál. Frenák Pál ez alkalommal a Tervhivatal építészcsoport tervezőivel együttműködésben alkotja meg a táncelőadás különleges díszletét. A 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, közel 2,5 méter magas elemekből, átjárható különleges fémlabirintus, lenyűgöző és grandiózus térrendszer épült, amelyet Lakos Dániel építész formatervezési díjat nyert, innovatív térbeli kirakós játéka, a Logifaces ihletett. Frenák Pál ezúttal is nemzetközi csapattal dolgozott: kubai, francia és magyar táncművészek lépnek színpadra, és természetesen az előadás hangkulisszája is nemzetközi együttműködésben született. A produkció zenei anyaga a fiatal és elképesztően tehetséges berlini zeneszerző, Norman Levy munkája. A társulatra jellemző intenzív, magával ragadó elektroakusztikus zenei világ most klasszikus zenei etűdökkel ellenpontozódik, Kertész Endre nagyszerű csellójátékával a színpadon. (Forrás: MÜPA)

 

Március 27., péntek, 17:00

IMPORT: SZENTENDRE MOST

A Vértes Agorája, Kortárs Galéria

Szentendre genius locija akkor is működik, ha épp nem az európai festészet újjáélesztése, vagy a világháborúk utáni művészet-fogalmak újradefiniálása a cél. Kijelenthetjük, hogy a városban az egy négyzetméterre eső, képekkel foglalkozó alkotók száma továbbra is kiemelkedően magas – akár csoportba tömörülnek, akár nem. Ismertetőjegyeik közé tartozik a gondolati és műfajbeli sokszínűség, egyfajta megfontolt nyitottság és diplomáciai hozzáállás. Mindezeken kívül jellemezhetők még egy folyamatos egyensúlykereséssel a mesterségbeli tudás és a konceptualizmus, az edukatív vagy a társadalmi szerepvállalás és az élethosszig tartó műhely-lét között.

Barátok, pályatársak, Vajda Lajos szavaival élve „hídépítők”.

Alkotók: Krizbo, Albert Farkas, Farkas Dániel, Gazdag Ágnes, Deim Balázs, Regős Benedek, Hugyecsek Balázs, Verebélyi Diána, Szabó Gergely, Juhász Gergő Kaska, Mákó Bori

 

Március 27., péntek, 18:00

HIDAS QUARTETT

A Vértes Agorája, nagyterem

Fiatalság, szépség, harmónia és az együttlét öröme jellemzi a zeneakadémistákból alakult vonósnégyest. A friss formációt egy testvér- és egy házaspár alkotja, akik egymásból merítenek inspirációt, új szintre emelve a család fogalmát. Az összHANG is egészen más értelmet nyer, amikor ez a tehetséges quartett a színpadra lép és megszólaltatja a zeneirodalom klasszikusait.

Az együttes tagjai: Hidasné Reiter Boglárka (hegedű), Blahunka Adrienn (hegedű), Hidas János (brácsa), Blahunka Flóra (cselló).

Műsor:

J.S. Bach: d-moll partita No.2,  BWV 1004,  Chaconne

F. Mendelssohn-Bartholdy: a-moll vonósnégyes op. 13. no.2

D.D. Sosztakovics: c-moll vonósnégyes op.110. no. 8

 

Március 29., vasárnap, 10:00

RÁHANGOLÓ – A mezők fehér lovagja

A Vértes Agorája, emeleti galéria

A RáHangoló az idei Tavaszi Fesztiválra is új produkcióval készül. A korai zenei nevelés helyi zászlóshajója ezúttal egy misztikus elemekre épülő orosz népmesét dolgozott fel. Két árva fiatal – Iván cárevics és a szépséges Vaszilisza – küzd meg a szláv mitológiai jellegzetes alakjával, Baba Jagával A mezők fehér lovagja című zenés mesejátékban.

Közreműködik: Demeniv Igor harmonikaművész és a Forgórózsa Népművészeti Központ táncosai

Rendező-dramaturg: Hasenfratz-Szegvári Júlia

Koreográfus: Szegvári Ildikó

Szerkesztő, műsorvezető: Ocskai Gabriella

 

Március 29., vasárnap, 18:00

REJTELMEK, HA ZENGENEK – Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila-estje

A Vértes Agorája, nagyterem

József Attila a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Bár nagyon fiatalon halt meg, mégis teljes életművet hagyott hátra. Filozofikus – az egyetemességre törekvő – gondolkodásmódja páratlan lírában öltött testet. Két élet is kevés lenne hozzá, hogy ennek minden színét és rétegét maradéktalanul megérthessük. Költészete valódi mentsvár: nincs az az élethelyzet, amelyhez ne találnánk tökéletes verset: olyat, ami vigasztal, esetleg velünk dühöng, sír, toporzékol, szeret, gyászol vagy egész egyszerűen „csak átérez”.

József Attilát tolmácsolni felelősség. Jordán Tamás és Sebő Ferenc illő tisztelettel – és nem utolsó sorban tehetséggel – nyúl a versekhez. 15 éve járják az országot József Attila-estjükkel, amely valójában párbeszéd az előadók és a közönség között. Szó nincs szavalásról: prózában és dalban – halk, bensőséges tónussal – szólaltatják meg József Attila gondolatait.

 

Április 3., péntek, 17:00

TÉRVÁLTÁS – válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből

Tatabányai Múzeum

A kiállítást megnyitja: Tóth Enikő művészettörténész

Április 3., péntek, 19:00

SNÉTBERGER – MESTEREK ÉS TANÍTVÁNYOK

A Vértes Agorája, nagyterem

„Ha az ember komolyan foglalkozik jó tanítványokkal, az segíti a saját előmenetelét is. Rengeteg dologra jövök rá tanítás közben: olyasmire, amit elfelejtettem, esetleg nem gondoltam rá korábban. Számít a tanár és a növendék személye is, de tudom, hogy együtt rengeteget lehet tanulni.” (Snétberger Ferenc)

A Snétberger Ferenc által létrehozott – Felsőörsön működő – tehetségközpont olyan, az iskolai rendszer mellett működő intézmény, amelyben komplex és egyedi módszertannal végzik a hátrányos helyzetű gyermekek zenei képzését. A tudás megszerzésén túl az itt tanuló fiatalok sok más dologgal is gazdagodnak: a közösséghez való tartozás, az egymásra figyelés, a tehetséggel való együttélés, a munka szeretete mind részét képezi annak, amit úgy hívnak, tehetséggondozás.

A Tavaszi Fesztiválon a központ diákjai és pedagógusai közös koncertet adnak.

Tehetség, szív, improvizáció, felemelő élményt ígérő program!

Fellépnek: Antóni Benjámin, Dominika Pavliková, Fehér Elemér, Gulyás Sándor, Farkas-Szajkó-Snétberger trió (Farkas Zsolt, Szajkó Adrián, Toni Snétberger)

 

Április 4., szombat, 18:00

EXPERIDANCE: GYÖNGYHAJÚ LÁNY

Földi Imre Sportcsarnok

Mindenkiben ott van a szunnyadó gyermek, így a tündérmeséket a felnőttek is szeretik, csak be kell őket csomagolni „felnőtt köntösbe”!

A RaM Colosseumban és az ország számos színpadán nagy sikerrel szerepelt a Gyöngyhajú lány balladája című musical, amely egy fiatal lány felnőtté válásán, első nagy szerelmi csalódásán keresztül idézi meg a Balaton-partot és a tó ősi, mitikus legendáit.

A színpadon 24 táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Egy történet, egy érzés, amit mindenki átélt, aki volt fiatal és szerelmes!

Az Omega együttes és az ExperiDance Production több mint fél év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter, Simon Panna Bogi és Békefi Viktória főszereplésével állította színpadra új darabját, amelyben olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Régi csibészek, az Ezüst eső, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a címadó Gyöngyhajú lány…

A műsorban elhangzó dalok:

Start • Hűtlen barátok • Holló • Fekete pillangó • Nem tudom a neved • Kötéltánc • Ha én szél lehetnék • Gyöngyhajú lány • Petróleumlámpa • Őrültek órája • Nyári éjek asszonya • Hazug lány • Napot hoztam csillagot • Régi csibészek • Boldog angyalok • Ezüst eső • Trombitás Frédi • Addig élj • Meghívás

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretében:

Március 25-29., szerda-vasárnap

MOST FESZT MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál – 10 előadás

Jászai Mari Színház, Népház

Részletek

Kezdés:
március 20 @ 19:00
Vége:
április 4 @ 20:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Tatabánya
A város több helyszíne Komárom-Esztergom 2800 Magyarország + Google Térkép