péntek, szeptember 25, 2020
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Augusztusi csillaghullás a Károlyi-kastélyban Fehérvárcsurgón

augusztus 11 @ 20:30 - 22:30

/Fotó:Landi-Gyebnár Mónika – forrás:Károlyi-kastély/

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban megrendezésre kerülő program, amelyet Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára vezet, lehetővé teszi a csillagos ég nagyszerűségének felfedezését.

A megfigyelés augusztus 11-én, kedden, 20:30-kor veszi kezdetét. A program időtartama: kb. 2 óra. Eső vagy felhős égbolt esetén a programot elhalasztjuk. Az est fénypontjai a Perseidák meteorrajból érkező hullócsillagok lesznek. A programot csillagkép-ismertetéssel kezdjük, miközben az égbolt fokozatosan besötétedik. Az esti égen a két óriásbolygót, a Jupitert és a Szaturnuszt is megfigyelhetjük távcsöveinkkel. A Jupiter felhősávjai és holdjait, valamint a Szaturnusz gyűrűrendszere feledhetetlen látványt nyújtanak. A kora esti égen még megnézzük a búcsúzó és távolodó NEOWISE-üstököst, majd jöhetnek a Perseidák! Vajon mikor érkezik az est első hullócsillaga?

Az égi kalandozásban a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai segítenek, akik távcsöveikkel kalauzolják az érdeklődőket az égi látnivalók világában.

Fontos tudnivaló, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban, hiszen az égbolt bármely részén feltűnhetnek. Érdemes leheveredni egy pokrócra, hiszen így kényelmesebb a hullócsillag-les.

A programra előzetes regisztráció szükséges.

Belépők (megvásárolhatók a recepción):

–          teljesárú (felnőtt) jegy: 1 500 Ft/fő

–          diák, nyugdíjas: 1 000 Ft/fő

 

Javasoljuk maszk és szúnyogriasztó használatát.

 

Helyfoglalás, információ:

Károlyi Kastély, 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2. Tel. 06 21 311 04 26, e-mail : info@karolyikastely.hu, web : www.karolyi.org.hu; www.karolyikastely.hu

Részletek

Dátum:
augusztus 11
Időpont:
20:30 - 22:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Helyszín

Károlyi-kastély
Petőfi Sándor u. 2.
Fehérvárcsurgó, Fejér 8052 Magyarország
+ Google Térkép