Kezdőlap Színes A Vértes vadonában – Balás Jenő és a vértesi bauxit…

A Vértes vadonában – Balás Jenő és a vértesi bauxit…

71
0

/Gánt, a Bányamúzeum tanösvénye – Fotó:Nagy Pál/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Vértes és térsége 20. századi történetéről, érdekességeiről, életéről szóló régi híradások – mint például ez, mely a Múzsák című Múzeumi Magazinban jelent meg 1978-ban. Érdekes, sokak számára vélhetően új információkat is tartalmaz szűkebb-tágabb otthonunkról:

Több fejezetben közöljük, itt a nyolcadik része (az előző részek ugyanebben a rovatban – “Színes”)  olvashatók:

“…A gánti medencében talált Balás Jenő bányamérnök 1920-ban a vértesi bauxitra, s 1926 őszén indult meg a bányászata.

Az 50. évforduló alkalmával 1976-ban hozták létre a bauxitbányászok a gánti múzeumot, amely gazdag a földtani, tektonikai és őslénytani látnivalókban.

A gánti külszíni bánya hatalmas nyérjában úgy olvashatunk évmilliók történetéből, mintha egy roppant könyv kőlapjait forgatnánk.

A felhagyott fejtésekben az üledékes kőzetek rétegsorai közt gyakran bukkantak százmillió évvel ezelőtt kihalt tengeri élőlények kagylók, csigák és más puhatestűek mészvázára.

rom részből áll a múzeum: egy altárói és két lefejtett külfejtési részből.

A táró a bauxitföldtannal, a mélyműveléses és a külfejtéses termelés formáival, valamint a hazai bauxitkutatás és -bányászat történetével ismerteti meg a látogatókat.

A külszíni rész két hatalmas felhagyott bányagödör összesen mintegy 8 hektáron mutatja be a területet felszabdaló, különböző korú vetőket, az őskarszt formáit, a bauxittípusokat és a fedőrétegek képződményeit…”

FOLYTATJUK!

Forrás:Library.hungaricana.hu/Múzsák – Múzeumi Magazin 1978 (Budapest, 1978) / 1978 / 1. szám