Kezdőlap Színes A Vértes középkori várai – Szentgyörgyvár

A Vértes középkori várai – Szentgyörgyvár

88
0

/Fotó:varbarat.hu/

Új sorozatunkban egy 1968-ban megjelent kiadvány tartalmának segítségével tekintünk vissza a Vértes középkori várainak történelmére, valamint akkori állapotukról is helyzetképet kapunk:

“A VÉRTES HEGYSÉG KÖZÉPKORI VÁRAI

Szentgyörgyvár.

A szentgyörgyvári erdészháztól É. felé kb. 30 percre, a Koporsó hegy tetején, a föld felszínén malteros épülettörmelékek figyelhetők meg. A felszínen álló falmaradványok ma már nem láthatók, de a terep alakulata alapján azonban feltételezhető, hogy e helyen téglalapalakú épület állhatott.

A területen egy római szarkofág tetejének töredéke található. A XIX. században Natz József még részletesebb leírást tudott adni.

Egy 8 méter hosszú és 8 méter széles épületet említ e helyen, ahol azonban már akkor is csak az alapzatok földhányásai jelezték a helyiségeket, mint ahogy ezt leírásában olvashatjuk

1901-ben még várromként lajstromozza a Műemlékek Országos Bizottsága.

Első említését 1389-ből ismerjük.

1462-ben „Zentgourgh” néven találunk említést,  majd 1663-ban már, mint Szentgyörgy vár szerepel. 1671-ben Nádasdy Ferenc birtoka.”

Forrás:Library.hungaricana.hu/Komárom – Esztergom Megyei Múzeumok Közleményei 1. (Tata, 1968)  /A Vértes hegység középkori várai