Kezdőlap Színes Megvan az Év Fagylaltja

Megvan az Év Fagylaltja

145
0
/A székesfehérvári regionális elődöntő alkalmával készült kép – Fotó:OKK Fehérvár/
A tizenhárom döntőbe került fagyi közül végül a Füredi Fagyizó Passió-karamellje lett az Év fagylaltja 2020-ban. A július 7-én Budapesten tartott megmérettetésen Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato fantázia nevű jeges édességét a zsűri a „Régió Kiváló Fagylaltja” díjjal jutalmazta.
Immár évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek idén a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat. A testület célja, hogy versenyükkel a klasszikus és hagyományos, kézműves fagylaltot népszerűsítsék.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a kézműves kategóriában 43 fagylalt nevezett, mellettük a fagylaltalapanyag-gyártók, -forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A múlt héten Székesfehérváron, Dunaföldváron, Budapesten és Egerben rendezett regionális elődöntők után a budapesti döntőbe a kézműves kategóriában 13 fagylalt került, köztük Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato fantázia nevű jeges édessége, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.
Az országos döntőben kettő, a fehérvári régiós selejtezőből továbbjutó fagylalt is helyezést ért el. A fehérvári közönség abban a szerencsés helyzetben van, hogy a városban rendezett elődöntő alkalmával nemcsak az idén aranyérmes Passió-karamellt, hanem a Füredi Fagyizó másik, a versenyben ezüstérmet szerzett Törökmézes vaníliáját is megkóstolhatta már. Az Év Fagylaltja verseny ezévi fordulójában a harmadik helyet megosztva kapta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely Zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű fagyija, valamint a gödöllői Sissi Kézműves Fagyizó Modena kincse nevű édessége. Damniczki Balázs tonka-mogyoró affogatója a többi döntőshöz hasonlóan a Régió kiváló fagylaltja címet kapta.
A fehérvári cukrászmester, Damniczki Balázs, aki 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet, az eredményhirdetés után azt mondta: “A zsűri véleménye alapján csak egy hajszállal maradtam le a dobogóról. Sajnos elkövettem egy hibát: a tonkabab egy olyan fűszer, amelynek az ízanyaga a tejszín zsírjában oldódik ki. Ha le van főzve és egy fél napot tovább áll, akkor intenzívebb lesz az íze. Most a fagyiban sok lett.”
Forrás:OKK Fehérvár