Kezdőlap Színes Vértesi gasztronómia – Nuszstangli

Vértesi gasztronómia – Nuszstangli

147
0

Jellegzetes itteni sváb sütemény. A stangli magyarul rudacskát jelent. Így készül:

Többféle receptje is létezik, egymáshoz természetesen nagyon hasonlók.

Hozzávalók:

50 dkg dió

40 dkg porcukor

20 dkg kekszmorzsa

4 tojás fehérje

2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral.

A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk.

A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk.

A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára.

Végül a tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk.

Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!