Kezdőlap Színes Ismeri a Vértes élővilágát?

Ismeri a Vértes élővilágát?

287
0

/Parlagi Sas – A kép forrása: wikipedia, fotó: Sumeet Moghe/

Környékünknek gazdag az élővilága, érdemes megismerkedni vele. Röviden:

Élővilága

Faunája

A Vértes ragadozó- és vízimadár-állománya Európa-hírű.

A szurdokvölgyek és a hegylábi vidék ürgés legelői felett gyakran kering a levegő óriása a parlagi sas, a sebesen vadászó kerecsensólyom, vagy a zsákmányára szitálva leső kígyászölyv. Innen néhány lépésre sík, Hortobágyot idéző napperzselte táj tárul a szemünk elé.

Láp- és mocsárrétek hatalmas madárcsapatokkal, száraz füves puszták tavaszi virágtengerekkel nyújtóznak a messzeségbe. A gémeskút közelében magyar szürkemarha képe lebeg, és az izzó forrósában időnként tükröt tart a tájra a délibáb. Mintha a magyar tájak mind adtak volna magukból egy kicsit, hogy itt együtt lehessen minden érték és szépség, amit a természet alkotott.

Flórája

A fokozottan védett Fáni-völgy szikláin nyílik a cifra kankalin. Ez a növényfaj igen kényes. Alhavasi faj, a sziklás környezetet és a napfényt kedveli, de egyben hűs, páradús levegőre is szüksége van. A hegység déli lejtőinek ritkasága az öves százlábú.

Ez a vöröses páncélba öltözött ízeltlábú fél arasznyira is megnő, rágókarmának mérge fájó és elhúzódó gyulladást okoz. Érdekes tulajdonsága, hogy petéit egy hónapon át magához szorítva dajkálja, közben nem mozdul, nem is táplálkozik.

A Vértesben élő növényfajokat IDE KATTINTVA TALÁLJA!

Forrás:wikipedia